fbpx

Пандемія Covid19: вплив на систему догляду за дітьми та дії СОС Дитячі Містечка

22 Лютого 2022

Під час коронавірусної кризи, яка розпочалась у березні 2020 року із запровадження загальнонаціонального карантину, а в подальшому викликала економічне падіння протягом 2020-2021 років, організація продовжила підтримувати та збільшила допомогу прийомним сім’ям, дитячим будинкам сімейного типу, сім’ям з дітьми, які опинились у складних життєвих обставинах, молоді із вразливих категорій у Київській та Луганській областях.

Основними напрямками допомоги були:

  • Матеріальна підтримка у вигляді продуктових наборів;
  • Забепечення засобами індивідуального захисту та гігієни;
  • Підтримка ліками першої необхідності та за індивідуальними запитами;
  • Надання гаджетів(ноутбуки, планшети, мобільні телефони) для онлайн навчання дітей;
  • Психосоціальна підтримка – проведення підтримуючих вебінарів та організація груп взаємодопомоги, щоб навчити дітей та батьків справлятися із тривожністю, складним емоційним станом, викликаним тривалою ізоляцією, емоційним вигоранням та ін.

Також пандемія COVID-19 спричинила кризу в системі догляду за дітьми: навесні 2020 року близько 42 000 дітей, включаючи дітей із інвалідністю, були відправлені додому з інтернатів без будь-якої підготовки та підтримки. СОС Дитячі Містечка миттєво включилась у даний процес, щоб підтримати родини, в які були повернуті діти. Протягом 2020 року у Броварському районі Київської області (за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”) було охоплено 30 вразливих родин, у тому числі ті, до яких із початком карантинних заходів були повернуті діти з інтернатних закладів. У Луганській області, у Сєвєродонецьку та Станиці Луганській, в рамках Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки урядів Данії, Швейцарії та Швеції, було підтримано 774 дитини та дорослих із малозабезпечених та багатодітних родин і родин, де виховуються діти-сироти, а також охоплено 868 опосередкованих бенефіціарів. Завдяки роботі фахівців із підтримки сімей, куди були повернуті діти з інституційних закладів, відбулося значне збільшення кількості реінтеграцій дітей до родин – 25 сімей (54 дитини).

Протягом 2020 року комплексно підтримано 26 прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, в яких виховується 119 дітей, а також 883 вразливих родин, у яких виховується 1613 дітей, включаючи дітей та батьків із Програми надзвичайного реагування (Станиця Луганська).

Протягом 2021 року допомогою охоплено 28 прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, в яких виховується 121 дитина, а також 531 вразливих родин, у яких виховується 1212 дітей.

Загалом під час коронавірусної кризи СОС Дитячі Містечка здійснила швидке та ефективне переформатування роботи в онлайн-формат, відбувся запуск психологопедагогічної підтримки для широкої аудиторії, було розроблено та впроваджено надзвичайні заходи щодо захисту сімей та мінімізації негативного впливу пандемії COVID-19.