fbpx

Майбутнє соціальної сфери України вирішується зараз

21 червня розпочалася Конференція з питань відновлення України, яку Велика Британія та Україна спільно проводять у Лондоні. Вона стала продовженням циклу щорічних заходів, останній з яких було проведено у Швейцарії, в Лугано.

Захід відкрили прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак і Президент України Володимир Зеленський. У межах першої сесії обговорюватимуть значення приватного сектору для мобілізації інвестицій та реформ необхідних для відновлення України.

“На цій конференції ми маємо рухатися від поглядів до домовленостей, а від домовленостей до реальних проєктів Українська делегація пропонує реальні речі, які ми можемо зробити разом”

— наголосив Володимир Зеленський

Наша Дар’я Касьянова, взяла участь в заході та виступила з промовою про важливість змін в соціальній сфері України. Свій виступ Дар’я почала з подій минулого року, які відбулися за п’ять днів до початку повномасштабного вторгнення.

«На світанку 17 лютого 2022 року, на залізничному вокзалі прифронтового міста Лисичанськ Луганської області, ми в СОС Дитячі Містечка, допомагали нашим бенефіціарам з прийомних родин сісти на потяг, що прямував до безпечного місця на заході України. Діти раділи, а дорослі хвилювалися, адже російська артилерія вже обстрілювала сусідні міста, а війна неминуче наближалася»

— Дар’я Касьянова, Програмний директор СОС Дитячі Містечка та Голова Правління «Української мережі за права дитини»

Через 5 днів рф розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, але цих дітей вдалося врятувати від фізичної небезпеки та емоційної травми, чого не скажеш про багатьох дітей в інтернатних закладах, які, на жаль, дуже постраждали. Кожного дня неурядові організації, ціною надзусиль рятували сотні дитячих життів та десятки родин.

«Сьогодні, я маю за велику честь представити одну з найпотужніших коаліцій неурядових організацій в Україні – Українську мережу за права дитини. Її було засновано у 2014 році з початком війни на сході, з метою консолідації зусиль та покращення координації між громадськими організаціями в Україні, а також задля забезпечення їхнього впливу на державну політику у сфері захисту прав дитини. Ми прагнемо, щоб кожна дитина зростала в щасливому, здоровому, безпечному сімейному оточенні, де ставляться з повагою до його/її особистості та прав»

— представила “УМПД”, Дар’я Касьянова

В складі асоціації 30 українських й міжнародних організацій та благодійних фондів, в тому числі СОС Дитячі Містечка. За цей час українські громадські організації встигли проявити себе та виявилися швидкими, гнучкими й чуйними до потреб дітей та їх родин.

Ключові тези з виступу:

1. Система інтернатних закладів виявилася шкідливою для дітей у мирний час і небезпечною у воєнний час. Сьогодні, коли через війну наша країна втратила майже третину дитячого населення, кожна дитина для нас є цінною та неповторною, і ми вже не можемо пожертвувати жодною дитиною на користь системи інтернатних закладів. Ця система не має відродитися.

2. Усі інвестиції у відродження системи догляду за дітьми мають бути спрямовані виключно на сімейні форми виховання та догляд на рівні громад. Це відповідає найкращим інтересам дітей і сприяє зміцненню людського капіталу країни.

3. Правові норми закріплені в Конвенції про права дитини та Конвенції про права осіб з інвалідністю, мають стати обов’язковими. Усі елементи системи потребують трансформації: суди, поліція, сфера охорони здоров’я, освіти, соціальна допомога, соціальний захист. Ми не маємо толерувати та дозволяти підхід «так, але…».

4. Основна увага має бути зосереджена на запобіганні непотрібного розлучення сім’ї шляхом надання різних послуг підтримки сім’ї.

5. Питання дітей з інвалідністю має вирішуватися одночасно. Не можна відкладати вирішення їхньої долі «на потім». Україна володіє достатнім рівнем знань і людським потенціалом для вирішення цього питання.

6. Існує протидія реформі, яка обмумовлена виключно приватними інтересами. Корупцією, збереженням робочого місця, владою над дітьми та працівниками інтернатних закладів. Насправді ж, реформа є вигідною та корисною для всього суспільства.

«Ми забезпечуємо компетентність та організаційну пам’ять професійної спільноти та маємо право голосу у питанні прийняття рішень щодо післявоєнної соціальної сфери. DI реформа – лише один із результатів. Мета полягає в тому, щоб захищати та підтримувати найкращі інтереси дітей, навіть у надзвичайних ситуаціях. Сьогоднішня війна – це війна за цінності. Демократію, гуманність, права особистості. І для кожної дитини, яка потребує турботи та любові в родині вони повинні бути доступними»

— заявила Дар’я Касьянова

Батьківські організації, діти та молодь, які вийшли з-під опіки, громадські організації мають брати участь в обговореннях на місцевому та національному рівнях щодо розробки сучасної системи догляду за дітьми та можуть бути ключовими надавачами соціальних послуг для дітей та їх родин. Голос громадської спільноти має бути почутим.