fbpx

Луганське відділення організації за підтримки UNICEF Ukraine та у партнерстві з Луганською обласною держадміністрацією реалізують проєкт з оцінки обласного Будинку дитини

2 Березня 2021

СОС Дитячі Містечка Україна проводить оцінку Будинку дитини. Луганське відділення нашої організації за підтримки UNICEF Ukraine та у партнерстві з Луганською обласною держадміністрацією розпочали проєкт із пошуку сімей для дітей-вихованців обласного Будинку дитини та трансформації закладу.

У рамках проєкту експерти проводять комплексну оцінку закладу, зокрема, визначають основні потреби дітей, які перебувають у Будинку дитини, з’ясовують сімейну ситуацію дитини та оцінюють ймовірність її повернення до батьків. Також проводиться аналіз можливостей для перепідготовки персоналу, ресурсів, інфраструктури закладу. Після оцінки закладу стане зрозуміло, які послуги потрібно ще створити і розвинути у громаді, щоб діти не потрапляли в інституції.

Основна задача проєкту – забезпечити реалізацію права кожної дитини зростати в турботливій родині – біологічній чи прийомній/опікунській.

Окрім того, проєкт має на меті знайти найоптимальніші методи перетворення самих закладів на осередки соціальних послуг для сімей із дітьми, що дозволить зберегти робочі місця та фахівців. Центр соціальної підтримки дітей та сімей, Малий груповий будиночок, Центр медичної реабілітації та паліативної допомоги дітям – основні варіанти трансформації державного закладу, згідно досвіду Дніпропетровської, Полтавської, Харківської та інших областей України. Яка модель після реформування буде в Луганському обласному будинку дитини – питання відкрите. Це стане зрозуміло після остаточної оцінки закладу. Нетиповим трансформацію Будинку дитини робить те, що заклад є переселенцем. У 2014 році частина колективу вивезла дітей із Луганська на територію, підконтрольну українській владі, в Сєвєродонецьк. Тому власного приміщення в обласного Будинку дитини немає.Проте й сам проєкт із комплексної оцінки реалізується в час трансформації. Згідно реформи органів місцевого самоврядування реорганізовано районні Служби у справах дітей та Центри соціальних служб. Тобто порядок влаштування дітей у прийомні сім’ї і дитячі будинки сімейного типу, усиновлення, а також вилучення дітей з небезпеки, подання позовів на позбавлення батьківських прав тощо втратив чинність, бо немає виконавця. Ці функції в майбутньому мають виконувати в новостворених громадах. Там же, для успішного завершення трансформації закладу, має діяти низка спеціальних базових послуг для дітей та сімей. Це форми альтернативного догляду дітей, послуги з підтримки та термінового влаштування дітей, послуги для дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування, які виходять з державної опіки. Перелік послуг, необхідних для задоволення потреб дітей і сімей, у кожній громаді має бути свій.

Звісно, специфіка нових послуг потребує більшої кількості професійних кадрів, зокрема фахівців із соціальної роботи, психологів, корекційних педагогів, вихователів, лікарів-реабілітологів.

Діти мають рости в сім’ях – це ключовий аспект трансформації системи дитячих закладів. Тільки в родині, біологічній чи прийомній, дитина зможе повноцінно розвиватися, розуміти, як відбуваються ті чи інші процеси в житті, навчиться адаптуватися до життєвих умов та приймати рішення.