fbpx

Інтерактивні мінівистави на Kyivbookfest від проєкту «Право на сім’ю: усунення системних прогалин, підтримка реформ системи захисту дітей в Албанії, Білорусі, Вірменії, Північній Македонії та Україні»

11 Вересня 2023

“Що би було, якби…” – під такою назвою під час Kyivbookfest, що відбувся 10 вересня у Києві, ми організували унікальну інтерактивну мінівиставу для дітей та батьків. Її головними героями стали улюблені казкові герої – Попелюшка, Хлопчик-Мізинчик та Маленький Принц. Але, за сюжетом нашої вистави, глядачам запропонували уявити, як склалися б долі цих героїв, якби події, описані у них, відбувалися у наші дні, якби поруч були турботливі соціальні працівники, доступ до соціальних послуг та служб. Такою творчою інтерпретацією відомих казок ми мали на меті розповісти глядачам про важливість соціальної підтримки дітей та родин, про різні напрями соціальної допомоги, а також про суть процесу деінституалізації.

«У кожній казці завжди є місце для чарів, але є і місце для того, що могло б трапитися у реальному житті. Так, хрещених фей на всіх не вистачало, тому вони вирішили навчити людей допомагати дітям у біді. І так утворилися служба у справах дітей і центри соціальних служб. А ще у них є помічники, такі організації як СОС Дитячі Містечка, які приходять на допомогу дітям та їх сімʼям. Ми точно знаємо, що у кожної дитини має бути любляча родина!», – сказала, представляючи виставу, Антоніна Загроцька, Національна менеджерка проєкту «Право на сім’ю: усунення системних прогалин, підтримка реформ системи захисту дітей в Албанії, Білорусі, Вірменії, Північній Македонії та Україні».

Судячи з реакцій та оплесків глядачів (а їх зібралося чимало), вистава не просто сподобалася, а й розчулила, захопила й змусила замислитися над такими поняттями, як турбота, співучасть, підтримка, соціальна відповідальність.

Інтерактивний формат дійства спонукав дітей та дорослих, які зібралися у залі Kyivbookfest, жваво реагувати на дії, репліки, питання акторів та відчувати себе залученими у все, що відбувалося на імпровізованій сцені.

Ми прагнемо, аби такі творчі формати у легкій та доступній формі забезпечили більшу обізнаність про можливості підтримки сімей у важких обставинах та усвідомлення того, що у кожної дитини має бути любляча родина.