fbpx

“Годуємо, надаємо психологічні та юридичні послуги”. Інна Бойко – про роботу із  ГПО “Егіда – Запоріжжя”

1 Червня 2022

Як ви почали роботу у проєкті разом із ГПО “Егіда – Запоріжжя”?

Як співзасновниця ГО “Українське жіноцтво”, я давно співпрацювала із ГПО “Егіда – Запоріжжя” та СОС Дитячі Містечка. Зокрема із СОС ми раніше організували проєкт у Луганській та Донецькій областях. Тому коли мені запропонували приєднатися до програми екстреної допомоги #SOSДіти – не вагалася.  Працюємо із внутрішньо переміщеними людьми – таких у нас 95 відсотків. Адже чимала частина Запорізької області окупована.

Інна Бойко, керівниця проекту “СОС Діти. Програма екстреної допомоги” в ГО Егіда

 Чим саме  займаєтеся зараз?

Ми уже провели невелику інформаційну кампанію: відвідали різні точки прихистку для евакуйованих у Запоріжжі, розповіли про наш проєкт партнерським організаціям, викладаємо інформацію у соцмережах. І тепер до нас починають приходити люди та сім’ї по допомогу. Ми з’ясовуємо потреби і намагаємося їх задовольнити.

Як саме вас знаходять? Якими каналами люди користуються?

Всюди, де ми буваємо, розповсюджуємо листівки. Там є інформація про проєкт та номери  спеціальної “гарячої лінії”, а також посилання на телеграм-чат. Так до нас і звертаються –  уже отримали запити від понад 200 сімей й  обробили 137 із них.

Про що найчастіше запитують? 

Найчастіше люди запитують про продукти, особливо дитячі: харчування, суміші. Ще затребувана хімія: порошки, засоби для миття посуду та дезинфекції. Родинам, які евакуювалися із літніми людьми, потрібні памперси для дорослих. Ще приблизно 30 сімей ( а це загалом 100 людей) щодня отримують “гарячі обіди” у кав’ярні. Для багатьох це не просто потужна підтримка (наприклад, ми годуємо родину, де виховуються 8 дітей) а й хоч скромна, але розвага. Та й  в тимчасовому житлі люди часто не мають змогу готувати: немає ні посуду, ні відповідних умов.

Якими послугами користуються найчастіше?

Люди часто запитують про послуги дитячого психолога. Ми уже навіть сформували групи, де фахівці працюють із дітьми різного віку, від 5-ти років. Загалом щотижня у групах займаються 25 людей.  Поступово по допомогу психолога почали звертатися і дорослі. Проблеми і в дітей, і в дорослих схожі: стрес, тривожність, проблеми у спілкуванні. Є попит на юридичний супровід – це теж одна із наших послуг. Допомагаємо під час розлучень, оформлення опікунства, відновлюємо документи. 

Групова робота психолога з жінками

Що у ваших планах на найближчі місяці? 

Із наступного місяця ми зможемо профінансувати медичні послуги вузьких фахівців. І вже зібрали інформацію про потреби переселенців. Так вагітним, а їх у нас 8, потрібні послуги гінеколога.  Для дітей – невропатолог, окуліст, гастроентеролог та ендокринолог. У нас в супроводі є діти з аутизмом – там свої запити.  Ще у перспективі будемо давати сім’ям продуктові ваучери.