fbpx

ФОРМИ СІМЕЙНОГО ВИХОВАННЯ: ПАТРОНАТ НАД ДИТИНОЮ

11 Березня 2022

Патронат над дитиною, згідно із статтею 252 Сімейного кодексу України – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

Сім’я патронатного вихователя – це сім’я, в якій за згоди всіх її членів повнолітня особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі.

Патронатний вихователь – це особа, яка за участю членів сім’ї надає послуги з догляду, виховання та реабілітації дитини у своїй сім’ї.

Патронатним вихователем не можуть бути особи, зазначені у статті 212 цього Кодексу.

До сім’ї патронатного вихователя можуть бути одночасно влаштовані тільки діти, які є між собою рідними братами та сестрами, або діти, які виховувалися в одній сім’ї.

Термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя встановлюється органом опіки та піклування і не може перевищувати трьох місяців.

У разі наявності обставин, що обґрунтовують необхідність і доцільність перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя понад зазначений термін, орган опіки та піклування може його продовжити.

Загальний термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя не може перевищувати шість місяців.

Порядок створення та діяльності сім’ї патронатного вихователя, влаштування, перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя затверджується Кабінетом Міністрів України.

Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом із батьками або іншими її законними представниками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на реінтеграцію дитини у сім’ю або надання дитині відповідного статусу для прийняття подальших рішень з урахуванням найкращих інтересів дитини щодо забезпечення її права на виховання в сім’ї або в умовах, максимально наближених до сімейних.

Патронатний вихователь – це особа, яка за участі інших членів сім’ї надає послуги з догляду, виховання та реабілітації дитини у своїй сім’ї. Помічник патронатного вихователя – його чоловік/дружина чи інший дорослий член його сім’ї. Патронатні вихователі отримують від держави кошти на утримання дитини (соціальну допомогу) та відповідну заробітну плату (грошове забезпечення).

Патронатними вихователями можуть бути повнолітні громадяни України, які перебувають у зареєстрованому шлюбі, мають досвід виховання дітей у сім’ї (окрім осіб, зазначених у статті 212 Сімейного кодексу України) й відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання й реабілітації дитини в своєму домі.

Відповідно до ст. 255 Сімейного кодексу України патронатний вихователь зобов’язаний:

  • забезпечити дитину житлом, одягом, харчуванням тощо (на це держава виділяє  кошти – в залежності від віку від 2,5 прожиткового мінімуму на місяць);
  • створити дитині умови для навчання, фізичного та духовного розвитку;
  • забезпечити надання чи доступ до послуг, визначених договором про патронат над дитиною;
  • сприяти контактам дитини з батьками, іншими законними представниками, родичами, крім випадків, коли батьки позбавлені батьківських прав або в судовому порядку обмежені у праві спілкування з дитиною.

Порядок створення патронатної сім’ї

1 етап. Проходження первинного відбору

Особи, які бажають стати патронатними вихователями, мають пройти первинний відбір кандидатів у патронатні вихователі.

Первинний відбір проводять Соціальний заклад разом із Службою у справах дітей місцевої державної адміністрації або виконавчого органу місцевої ради відповідно до вимог «Порядку створення і діяльності сім’ї патронатного вихователя, влаштування, перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України №148 від 16.03.2017.

Рішення про проходження первинного відбору ухвалюється на підставі аналізу документів, поданих кандидатами в патронатні вихователі, і проведеного Соціальним закладом разом зі Службою у справах дітей обстеження умов їхнього проживання.

Потрібні документи:

1) заява;

2) копія паспорта громадянина України;

3) копія трудової книжки (якщо є);

4) довідка про стан здоров’я кандидата в патронатні вихователі та осіб, які проживають разом з ним, складені за затвердженою формою;

5) довідка про брак судимості, зокрема членів його сім’ї, які досягли чотирнадцятирічного віку та проживають разом з кандидатом в патронатні вихователі;

6) копія документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням;

7) письмова згода на влаштування дитини в сім’ю кандидата в патронатні вихователі всіх членів його сім’ї, які проживають разом з ним, зокрема дітей, які досягли такого віку та рівня розвитку, що можуть її висловити.

2 етап. Проходження навчання

Кандидат в патронатні вихователі, який пройшов первинний відбір, разом з повнолітнім членом своєї сім’ї, який братиме участь у наданні послуги патронату над дитиною (чоловік або дружина кандидата в патронатні вихователі), проходить обов’язкове навчання за програмою, затвердженою Мінсоцполітики.

За умови успішного проходження навчання кандидату в патронатні вихователі та члену його сім’ї видається довідка про проходження навчання та рекомендації про можливість надання послуги патронату над дитиною.

3 етап. Укладення договору про надання послуг з патронату над дитиною

У разі отримання рекомендації про можливість надання послуги з патронату над дитиною орган опіки та піклування впродовж місяця укладає з кандидатом в патронатні вихователі Договір про надання послуги з патронату над дитиною.

4 етап. Влаштування дитини в сім’ю і укладення договору про патронат над цією дитиною

Рішення про влаштування в сім’ю патронатного вихователя дитини ухвалює орган опіки та піклування за місцем проживання або влаштування дитини. Рішення ухвалюється на підставі наданих Службою у справах дітей документів, які обґрунтовують доцільність такого влаштування.

Після ухвалення рішення про влаштування дитини органом опіки та піклування не пізніше ніж через п’ять робочих днів з патронатним вихователем укладається Договір про патронат над дитиною.

Оплата послуг за патронат над дитиною

Прийомній сім’ї з державного бюджету виплачуються такі різновиди соціальних виплат:

Соціальна допомога на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя, яка виплачується на кожну дитину, влаштовану в патронатну сім’ю.

Розмір грошового забезпечення становить п’ять прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць (станом на 01.01.2024 р. —  15 140 грн. оплата здійснюється за кожен день перебування дитини в сім’ї).

На дітей влаштованих в сім’ю виплачується соціальна допомога на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя у розмірі двох з половиною прожиткових мінімумів для дітей віком до 6 років (станом на 01.01.2024 р. — 6 407,5 грн.) та для дітей віком від 6 до 18 років (станом на 01.01.2024 р. — 7 990 грн).

Нормативна база:

  • Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми», https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/936-19#Text
  • Постанова Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2021 року № 893 «Деякі питання захисту прав дитини та надання послуги патронату над дитиною», https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/893-2021-%D0%BF#Text
  • Постанова Кабінету Міністрів України від 10 травня 2022 року №581 “Про внесення змін до Порядку створення та діяльності сім’ї патронатного вихователя, влаштування, перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя», https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/581-2022-%D0%BF#Text