fbpx

Дорога життя: як партнери проєкту SOSДіти вивозять людей з-під обстрілів

24 Квітня 2023

З перших днів повномасштабної війни партнери проєкту SOSДіти Благодійний фонд “Слов’янське серце” – вивозять людей, які живуть неподалік лінії фронту, в більш безпечні регіони. Тільки за рік евакуювали – більше 12 тисяч людей

“Ми максимально інформуємо населення прифронтових територій про можливість виїхати. Цілодобово працює гаряча лінія, на яку люди телефонують та записуються на евакуацію. В дорозі їх супроводжують наші волонтери. Часто доводиться евакуювати людей, які не можуть самостійно пересуватися. Наші водії забирають їх прямо з дому ”

– розповідає координаторка БФ“Слов’янське серце” Анастасія Горбачова

Багатодітна матір Віра Погожина пригадує як волонтери допомогли їй врятувати родину:

“Ми жили у селищі Ярова на Донеччині. Обстріли в нас – фактично не припинялися. Росіяни зруйнували наш будинок, підірвали мости. Я розуміла, що залишатися там – ми більше не можемо. Ввечері я зателефонувала волонтерам і вже на ранок вони призначили рейс. Виїжджала я з чоловіком і п’ятьма дітьми. Найстаршому сину – 13 років. Найменшій донечці – немає й року. Було страшно. Коли вже сіли в автобус – навколо нас літали та розривалися ракети. Ми покидали рідне селище під звуки вибухів. Зараз наша родина мешкає на Волині. Хочемо повернутися колись додому, відбудувати будинок… Але доки війна ми не будемо ризикувати”

Ще одна жителька селища Ярова Ольга Мазниченко також ділиться спогадами як виїжджала з рідного дому: 

“Було гучно і страшно. Розривалися снаряди, вибухали ракети. Куди не глянь у селищі – порозбивані хати. Серед людей, які їхали в автобусі, було багато стареньких і хворих. Кожен – з якимось вузличком. Вивозили собак та котів”

Таких історій – безліч. Наші партнери вивозять людей з Донеччини, також раніше евакуювали багатьох жителів Харківської області, що мешкали в населених пунктах, які постійно обстрілюються.

Зараз БФ “Слов’янське серце” здійснює евакуаційні рейси лише з Донецької області. Записатися на рейс можна за номером гарячої лінії – 050 420 20 92