fbpx

До Дня усиновлення в Києві відбулась пресконференція на тему: “Усі діти наші. Забезпечення права кожної дитини на сім’ю – важлива складова підготовки до вступу до ЄС”

Уже 20 років СОС Дитячі Містечка працює задля попередження сирітства, розвитку сімейних форм виховання для дітей, позбавлених батьківського піклування та підтримки молоді, яка виходить з-під опіки. Завдяки цій роботі понад 270 дітей отримали нові родини (прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу), понад 5000 дітей залишились у рідних сім’ях та отримують належне батьківське піклування. “Кожна дитина належить сім’ї та зростає в любові, повазі та безпеці”, – таким є бачення нашої організації, і воно стало основою для важливого процесу – деінституалізації. У цьому непростому слові закладений зрозумілий усім зміст – забезпечення кожній дитині в Україні можливості зростати не в групових закладах (інтернатах), а в турботливій родині.

Із нагоди Дня усиновлення в Українському кризовому медіацентрі відбулась пресконференція на тему: “Усі діти наші. Забезпечення права кожної дитини на сім’ю – важлива складова підготовки до вступу до ЄС”. Спікери заходу: директор СОС Дитячі Містечка Сергій Лукашов, національна менеджерка проєкту “Право на сім’ю” СОС Дитячі Містечка Антоніна Загроцька, менеджерка підрозділу із розвитку сімейних форм виховання СОС Дитячі Містечка Світлана Тунтуєва. У пресконфренції також взяли участь сім’я усиновлювачів із програми організації Сергій та Олена Москаленки, а також Ірина Шкляр, волонтерка, яка пережила досвід перебування в інтернаті, вихованка дитячого будинку сімейного типу. Модераторкою заходу виступила журналістка Наталія Соколенко.

Як повідомив Сергій Лукашов, в середньому в Україні за рік статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, набували 10 000 дітей. Перед повномасштабним вторгненням приблизно 50 000 дітей перебували в інтернатах – закладах на цілодобовому перебуванні. «Ми бачимо, що це десятки тисяч дітей, які росли без батьківського піклування і без соціальної адаптації. Ці молоді люди, виходячи з таких закладів, стають соціально дезадаптованими, без навичок любові – любов це вміння, якому й навчає сім’я. Усиновлення й інші форми сімейного виховання та піклування про дитину – це робота, і це непроста робота, батькам-вихователям потрібна допомога. СОС Дитячі Містечка таку допомогу надає й активно на практиці впроваджує право дитини на сім’ю.

“Зокрема, за час війни наша організація підтримала 325 000 людей – батьків і дітей, попередивши розпад сім’ї, зберігши дитину в сімейному середовищі”, – повідомив Сергій Лукашов. Україна має один із найвищих показників інституціалізації дітей у світі (близько 1,5% усіх дітей). Сергій Лукашов нагадав, що викорінення інтернатних систем є невіддільною складовою євроінтеграції. «Сором залишатися в старих рамках. Ми мусимо реалізувати реформу деінституалізації, хоч це складно», – додав директор СОС Дитячі Містечка і наголосив, що реформа деінституалізації особливо важлива в нинішніх умовах, коли потрібно повертати українських дітей – з тимчасово окупованих територій, примусово вивезених, внутрішньо переміщених. «Після перемоги наша система піклування має бути кращою, ніж до війни. Ми маємо повертати дітей в умови кращі, аніж до війни», – наголосив Сергій Лукашов.

Для реалізації реформи деінституалізації потрібно багато кроків, зазначила своєю чергою національна менеджерка проєкту “Право на сім’ю” СОС Дитячі Містечка Антоніна Загроцька. Зокрема, основними напрямами проєкту є:
– робота з громадами (наразі їх шість у Київській та Івано-Франківській областях), в яких відпрацьовуються моделі міжвідомчої взаємодії, різноманітні запити, можливі варіанти розв’язання типових проблем, створюються інклюзивні простори;
– організація адвокаційно-комунікаційної кампанії на національному та місцевому рівнях;
– усунення прогалин в чинній нормативно-правовій базі, що створює бар’єри для реалізації дитини, позбавленої батьківського піклування, права на сім’ю;
– тренінги та навчання для соціальних працівників, які надають послуги з підтримки;
– рекрутинг, навчання та підтримка опікунських та прийомних родин.

СОС Дитячі Містечка вже активно втілює процес навчання для родин-кандидатів на усиновлення та підтримку чинних сімейних форм виховання. Як зазначила менеджерка підрозділу із розвитку сімейних форм виховання СОС Дитячі Містечка Світлана Тунтуєва, таке навчання у 2023 році вже пройшли 125 кандидатів, більша частина – це усиновлювачі, трохи менше – кандидати, які прагнуть стати опікунами або піклувальниками, прийомними батьками. Одинадцять таких родин вже прийняли до себе 22 дитини. «Ми рухаємося до деінституалізації – до того, щоб діти приходили в родини й отримували справжню батьківську любов і турботу», – додала Світлана Тунтуєва.

«Попереду ще чимало рішень, складних і, можливо, непопулярних, але без них ми не досягнемо того рівня еволюції, коли кожна дитина в нашій країні буде щаслива. Ми обрали для нашого проєкту слоган «Всі діти наші» – він влучно відображає наше бачення: українська сім’я буде щасливою, повною, повноцінною. І це бачення має відобразитися і у світогляді українського суспільства, і в чинному законодавстві. І відповідальність за це лежить на кожному з нас», – сказала Антоніна Загроцька на презентації.

Повне відео пресконференції можна подивитися за посиланням.