fbpx

У Боярці відбувся «День відкритих сердець соціальних служб»

21 Вересня 2024
«День відкритих сердець соціальних служб»

Захід під такою назвою пройшов 14 вересня у місцевому парку Перемоги. Організатором події виступила наша організація у співпраці з  Боярською міською радою. Крім команди СОС Дитячі Містечка, активності заходу супроводжували співробітники місцевих Служби у справах дітей та Центру соціальних служб.

Під час заходу містян познайомили із соціальними службами, презентували їхню роботу та привернули суспільну увагу до важливості, доступності та якості соціальних послуг у громаді.

Національний директор СОС Дитячі Містечка Сергій Лукашов зауважив, що співпраця з Боярською громадою відбувається у рамках проєкту «Право на сімʼю».

«Цей проєкт зосереджений на посиленні роботи соціальних служб у громадах задля того, щоб сім’ї з дітьми, які перебувають у вразливому становищі, завжди могли отримати фахову підтримку та допомогу.
Ми проводимо тренінги для спеціалістів, а також допомагаємо менеджерам соціальних служб ухвалювати рішення в інтересах дітей. Крім того, ми відремонтували й оснастили соціальний центр у Боярці. Стратегічна мета всієї програми полягає в тому, щоб жодна дитина із вразливої сім’ї не опинилася ані на вулиці, ані в інтернаті, адже одне й інше є згубним для дитини. Дитина має бути в сім’ї — і для цього ми посилюємо соціальні служби в громаді», — наголосив Сергій Лукашов.

Він також подякував усім присутнім представникам Служби у справах дітей та Центру соціальних служб:

«Робота фахівців часто непомітна, невизнана, їм недостатньо дякують, а вони тримають на своїх плечах дуже багато соціальних проблем. Тому сьогодні ми їх публічно вивели на сцену, подякували, поаплодували й подарували символічні сувеніри як знак нашої пошани за їхню працю для дітей Боярської громади.
Я хочу побажати спеціалістам соціальних служб, служб у справах дітей, благодійних організацій берегти себе. Тому що ця робота емоційно і фізично важка. Якщо ви не будете берегти себе, ви не зможете допомагати дітям. Тому насамперед подумайте про свій стан, про свою спроможність витривалої роботи з дітьми. І бережіть себе та своїх близьких».

Серед гостей свята було багато родин із дітьми. Для малечі організатори підготували  пригощання і різноманітні активності — настільні та спортивні ігри, майстер-класи, сеанси арттерапії. Під час заходу також відбулася вистава «Що якби…», де через сюжет відомих казок порушувалися теми важливості та цінності роботи соціальних служб. 

«У жорстокий час для дітей, коли в країні війна, дуже важливі такі хвилинки маленького щастя, радості дітям. Ми дуже вдячні всім», — наголосила родина Давиденків, які були присутні на заході.

Водночас національна менеджерка проєкту «Право на сімʼю» Антоніна Загроцька також зауважила на важливості проведення цього заходу і впровадженні проєкту у громаді:

«Наша мета — щоб тут жили щасливі діти, для яких Україна є домом. Для цього й працює проєкт «Право на сім’ю». Хто як не діти заслуговують і мають право на щасливе дитинство».

Захід дав змогу представити роботу соціальних служб у регіоні, наголосила перша заступниця міського голови Боярки Тетяна Кочкова:

«Люди мають розуміти, що можна бути не самими у своїх проблемах, а завжди звертатися за допомогою і їм допоможуть».

Вона зауважила, що співпраця Боярської громади та СОС Дитячі містечка існує вже тривалий час. Йдеться про тренінги для фахівців соціальної роботи та управлінців, навчальні поїздки, спільні форуми, ремонт та оснащення приміщення Центру соціальних служб.

«На сьогодні хочеться, щоб максимально більше родин розуміли, що існують соціальні служби, до яких можна звернутися за допомогою, отримати цю допомогу і розв’язати складні питання»,— додала Тетяна Кочкова.

Соціальні служби створені для того, щоб допомагати дітям, сім’ям, особам, які потребують підтримки. І саме ось такі заходи, як «День відкритих сердець соціальних служб», пропагують відкритість та доступність соціальних служб, зауважила директорка КНП «Центр соціальних служб» Боярської міської ради Жанна Пільганчук.

«Мета цього заходу — показати, що соціальні служби відкриті. Ми б хотіли познайомити людей з будовою соціальної служби, з її роботою, для того, щоб люди розуміли, що в разі якоїсь складної життєвої ситуації вони можуть до нас звертатися. Найголовніший меседж і цього дня, і роботи соціальної служби — це не каральний орган, це відкритий соціальний хаб для тих, хто потребує підтримки»,— наголосила Жанна Пільганчук.

Попереду ще більше активностей та проєктів заради спільної мети — підвищити рівень соціального захисту громадян.


«День відкритих сердець соціальних служб» — це серія заходів СОС Дитячі Містечка у співпраці з територіальними громадами, які долучилися до проєкту «Право на сім’ю».

Проєкт спрямований на впровадження реформи системи догляду та підтримки дітей і реалізується у 7 громадах двох українських областей шляхом посилення спроможностей громад для розбудови соціальних послуг.

Проєкт «Право на сім’ю» реалізується за підтримки Федерального Міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ).