fbpx

Для успішного майбутнього дітей: в межах проєкту «Право на сімʼю» у Києві та Городенці відбулися тренінги щодо планування та формування місцевих бюджетів 

17 Липня 2024

У Києві та Городенці, що в Івано-Франківській області, організували тренінги щодо планування та формування місцевих бюджетів. Захід відбувся в межах проєкту «Право на сімʼю», який реалізується СОС Дитячі Містечка за фінансової підтримки Федерального Міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ).

До самої події долучилося понад півсотні представників з пілотних громад проєкту у Київській (Бородянка, Боярка, Ірпінь, Фастів) та Івано-Франківській (Івано-Франківськ, Городенка, Коломия) областях. Спеціально для тренінгу підготували насичену програму, яку розділили на два дні, а перед заходом представники громад отримали індивідуальні онлайн-консультації щодо планування та бюджетування.

Тренінг в Києві
Тренінг в Городенці

На відкритті тренінгів вступне слово сказала національна менеджерка проєкту «Право на сімʼю» Антоніна Загроцька. Вона підкреслила, що головна мета заходу – обговорити аспекти фінансування соціальних послуг, а також планування та формування місцевих бюджетів.

«Від системи фінансування і правильного планування залежать послуги, які надають громади. Зокрема, їхня якість, своєчасність і, в першу чергу, доступність для громадян», – додала Антоніна Загроцька.
Антоніна Загроцька
Антоніна Загроцька

У Києві до тренінгу долучився директор СОС Дитячі Містечка Сергій Лукашов. Він розповів про створення нових програм щодо супроводу сімейних форм виховання та укріплення сімʼї, а також нагадав, що всі докладені зараз зусилля – це інвестиція в наших дітей. 

«На цьому тренінгу ми вчимося складати бюджет громади, щоб через соціальні послуги зміцнювати сімʼї та виховувати щасливих, самостійних дітей. За рахунок цього в майбутньому вони будуть повноцінними економічно-прибутковими громадянами своєї спільноти», – сказав Сергій Лукашов.
Сергій Лукашов на тренінгу в Києві

У Городенці привітала усіх учасників тренінгу менеджерка у соціальній сфері по Івано-Франківській області СОС Дитячі Містечка Алла Котляр. Вона зазначила, що для гарного результату важливо навчати своїх фахівців, а також розповіла про комплекс роботи Центру надання соціальних послуг в Івано-Франківську.

Програма тренінгу щодо планування та формування місцевих бюджетів розроблялася на основі запитів громад. Тренерами заходу виступили кваліфіковані експерти юридичної компанії «АРМАДА».

«В результаті нашої роботи ми побачили, що є багато прогалин в законодавстві і воно постійно змінюється, тому потрібно тримати руку на пульсі. Зараз у громад та посадових осіб недостатньо знань стосовно того, як адаптується законодавча база і як її використовувати в межах своєї діяльності. Це можна виправити шляхом надання консультацій, а також інформаційної та юридичної підтримки, що ми і робимо», – зазначила співкеруюча партнерка ЮК «АРМАДА» Анастасія Луук.
Анастасія Луук

В перший день тренінгу учасники дізналися детальніше про етапи бюджетного процесу та його основні інструменти, про планування соціальних послуг і законодавство, яким регулюються повноваження органів місцевого самоврядування, як надавачів послуг.

«Мені приємно було поділитися нашим досвідом та напрацюваннями в цій галузі, адже ці знання учасники зможуть використовувати у своїй роботі і матимуть позитивний ефект», – сказав адвокат ЮК «АРМАДА» Борис Калініченко.
Борис Калініченко

Другого дня заходу кваліфіковані експерти зробили акцент на етапах і методах розрахунків вартості соціальних послуг, а також на структурі бюджету територіальної громади. Зокрема, обговорили особливості отримання субвенцій та грантів, їхнє використання й звітності.

Крім теоретичної бази, місцеві громади та соціальні служби отримали й практичний досвід. Експерти тренінгу підготували чимало завдань та інтерактивних воркшопів. Наприклад, учасники займалися розрахунком вартості соціальних послуг, створювали успішні грантові заявки, складали та затверджували бюджетні програми тощо.

Робота в командах, м.Київ
Робота в командах, м.Городенка
Робота в командах, м.Городенка

Розвʼязання практичних задач дало можливість учасникам тренінгу отримати відповіді на свої питання і змоделювати ситуацію, яка на них чекатиме в роботі. «Ми вираховували вартість соціальних послуг і це дуже потрібно. Насправді, в договорі нашого центру вказано, що ми надаємо послуги безкоштовно, але зіткнулися з тим, що це неправильно і вартість послуг необхідно обовʼязково вказувати. Тож в майбутньому, коли ці послуги будуть оплачуватися, ці знання нам необхідні», – поділилася враженнями Тамара Клим, начальниця відділу КЗ «Центр соціального обслуговування» Городенківської міської ради.

Олександр Шумський, адвокат ЮК «АРМАДА» зазначив, що практичні завдання на тренінг готувалися особливо ретельно на базі запитів громад:

«Вони зазначали, що конкретно їм важливо розуміти і що хвилює в першу чергу. Наприклад, документи, які мають розроблятися для бюджетування, або залучення додаткових коштів громадами. Тож ми зробили відповідні завдання, використовували реальні кейси та адаптували їх під тренінг».
Олександр Шумський
Олександр Шумський

Старша партнерка ЮК «АРМАДА» Валентина Пономаренко, в свою чергу, підкреслила, що децентралізація поклала великі повноваження на громади і, починаючи з 2019 року, вони були до цього не готові. 

«За цей час накопичилося дуже багато питань, які громади, на жаль, в силу необізнаності не можуть оперативно вирішити. Цей тренінг підвищить інвестиційний попит всередині громади, дасть можливість якісно надавати нові соціальні послуги та поширювати вже існуючі. Тож, це дуже важливий крок до повноцінного європейського суспільства», – зауважила Валентина Пономаренко.
Валентина Пономаренко 

У підсумку учасники заходу отримали чимало нової необхідної інформації, поспілкувалися з фахівцями та обмінялися досвідом з колегами. А на завершення кожен учасник отримав сертифікат про проходження дводенного тренінгу і готовий впроваджувати набуті знання та навички у своїй роботі.

Учасники тренінгу з сертифікатами, м.Київ

Директор центру надання соціальних послуг Бородянської селищної ради Ірина Мельниченко поділилася, що фахівці соціальної сфери потребують постійного навчання, адже змінюється нормативно-правова база:

 «Це дуже корисний захід, бо для бюджетування, як показала практика, потрібні знання як себе подати, розрахувати соціальні послуги і багато іншого. Тому навчання має бути, щоб ми могли реалізовувати якомога більше проєктів».

Наостанок перший заступник голови Городенківської міської ради Андрій Цюмпал зазначив, що це вже не перший тренінг, який проводить СОС Дитячі містечка, і подібні заходи завжди мають позитивний ефект. 

«Як показує досвід минулих разів, кожен учасник отримав для себе певні знання і успішно використовує їх у своїй роботі. Ці тренінги обʼєднали багато громад, тут завжди є з ким обмінятись досвідом, тому ми чекаємо на такі заходи», – додав він.
Андрій Цюмпал та Антоніна Загроцька

Одна з головних цілей проєкту «Право на сімʼю» – допомогти представникам громад та соціальних служб у питаннях підтримки вразливих дітей та родин. Тож проведений тренінг є частиною мети, зможе покращити якість соціальних послуг та наблизити ще на крок ближче до того, що кожна дитина буде забезпечена сімейним вихованням.

СОС Дитячі містечка продовжує обʼєднувати фахівців, працювати і допомагати один одному заради майбутнього наших дітей!