fbpx

Сергій Лукашов, директор СОС Дитячі Містечка, долучився до панельної дискусії щодо примусової депортації дітей росією у межах Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA

6 Червня 2024

5 червня у столичному кінотеатрі «Жовтень» відбулося публічне обговорення теми примусової депортації дітей у межах Rights Now Правозахисна програма Docudays UAМіжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA.

До участі у панельній дискусії долучився і національний директор СОС Дитячі Містечка Сергій Лукашов.

«Впродовж повномасштабного вторгнення ми зайнялися допомогою дітям у сім’ях внутрішньо переміщених осіб та дітям, які постраждали від війни. Ми були однією з перших організацій, які почали повертати дітей з депортації та окупованих територій. І вже у квітні 2022 року ми повернули першу групу дітей, а упродовж перших півтора року великої війни активно продовжували цю роботу. Завдяки нашим соціальним центрам «Укріплення сім’ї» ми допомагаємо дітям і сім’ям реабілітувалися, ресоціалізуватись та реінтегруватись — це поселення, матеріальна, психологічна та педагогічна допомоги. Welcome in children back. Ми вітаємо дітей і допомагаємо відчути себе знову вдома», — підкреслив Сергій Лукашов.

Разом з іншими спікерами події вдалося обговорити вплив депортації та примусового переміщення на ідентичність дітей. Які існують шляхи та можливості повернення депортованих дітей та хто відповідальний за їхні реінтеграцію та реабілітацію. Останній аспект надзвичайно важливий, адже у кожній громаді мають бути ті, кому небайдужа доля депортованих дітей.

«Сьогодні існують кілька проєктів обласного масштабу, де впроваджується мінімальний пакет соціальних послуг. Йдеться про базовий набір і базову команду в кожній громаді, яка може зустріти та допомогти сім’ї з дитиною, зокрема й депортованій дитині, яка повертається. Зараз це Волинь, Київщина, Полтава, стартують Чернівці… Ми бачимо відгук від громад і це найголовніше. Ми знаємо, що у кожній громаді є люди, яким болить, і вони хочуть працювати. Але цю ініціативу потрібно підтримати, аби вона не згасла», — наголосив Сергій Лукашов.

Національний директор СОС Дитячі Містечка додав, що українці солідарно зустріли перший удар війни — це був потужний рух взаємодопомоги. Тому зараз потрібно об’єднатися заради нового виклику:

«Ресурси для соціальних послуг, відповідальність голови громади, зокрема й карна, за безпеку усіх дітей — все це має бути. Президент задекларував політичну волю, але її потрібно втілювати на практиці».

Найголовніше, що є можливості та люди в громадах, які дійсно допомагають дітям. На цьому одностайно погодились усі учасники панельної дискусії «Примусова депортація: як повернути та реабілітувати викрадених українських дітей».

Нагадаємо, міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA включає різноманітні проєкти з популяризації й розвитку документалістики, формування активної громадянської позиції та підвищення рівня дотримання прав людини в Україні. Цьогоріч фестиваль відбувається з 31 травня по 9 червня. Його темою стали сплетіння відрізків часу, які нагадують різні фази українського спротиву — «10 років триденної війни, яка триває три сторіччя».