fbpx

Позиція СОС Дитячі Містечка щодо насилля над дітьми в інституційному закладі на Львівщині

28 Вересня 2024

Нам надійшов сигнал про здійснення насильства над вихованцями навчально-реабілітаційного центру на Львівщині. Команда психологів СОС Дитячі Містечка разом з представницею Омбудсмана з питань захисту прав дітей Іриною Сусловою та представниками Національної соціальної сервісної служби України виїхала на місце.

Команда моніторингового візиту дає свідчення психологам

Під час візиту було виявлено численні порушення прав дітей, про що зазначено в офіційній заяві Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Вихованці закладу розповіли, що останні півроку у той чи інший спосіб повідомляли про порушення своїх прав, але їхні голоси залишилися непочутими. Були зафіксовані свідчення дітей про те, що директор закладу здійснював дії сексуального характеру стосовно дівчат-вихованок закладу, публічно принижував, а також погрожував побиттям та поміщенням до психіатричної лікарні за «погану поведінку» чи порушення розпорядку дня.

До закладу викликали поліцію, а за фактом порушень було розпочато кримінальне провадження. Усі діти, які надавали свідчення, були переміщені до безпечного місця, де їм надається необхідна підтримка та допомога.

Ця кричуща ситуація вкотре підкреслює, що в інтернатах над дітьми системно чинять насильство. І це стосується всіх інституційних закладів, якої б форми вони не були – навчально-реабілітаційні центри, спеціалізовані школи інтернати тощо.

Діти в закладах, які створені як “система захисту” – не захищені. Вони піддаються жорстокому ставленню, насильницьким методам виховання та обмеженню прав. А найбільш вразливими є діти з інвалідністю та розладами психіки та поведінки, які потребують особливої уваги, прийняття та індивідуальної підтримки.

СОС Дитячі Містечка наголошує: застосування насильства та жорстокості не можуть бути виправдані аргументами дорослих про потребу у застосуванні таких методів для виховання дітей з девіантною поведінкою, або з інвалідністю. Це є прямим порушенням Конвенції про права дитини.

Ми закликаємо:

1. До відкритого та справедливого розслідування зафіксованих порушень та притягнення до відповідальності всіх, хто здійснював та покривав злочини.

2. У ході розслідування врахувати думки дітей, а також забезпечити законне представництво їхніх інтересів та прав

3. Забезпечити психологічну допомогу та безпеку дітей під час слідства та після його завершення.

4. Почути “Заглушені Голоси” дітей, які не з власної волі зростають в інтернатній системі про те, що інституційний заклад – не є місцем, яке забезпечує захист та задовольняє потреби дитини.