fbpx

Оновлений Центр соціальних служб відкрили у Боярці на Київщині в рамках проєкту «Право на сімʼю»

10 Жовтня 2024

27 вересня у Боярці на Київщині відбулося урочисте відкриття відремонтованого та оснащеного приміщення Центру соціальних служб. Це важлива подія для громади, адже у Центрі вже можна отримати консультації та потрібні послуги. Задля цього там працюють два практичні психологи, п’ять фахівців із соціальної роботи та начальник відділення соціальної роботи.

«Центр готовий до прийняття усіх відвідувачів. Він на постійній основі працюватиме в місті й зокрема допомагатиме дітям залишатися в сім’ях», — повідомив міський голова Боярки Олександр Зарубін.

Відкриття Центру стало можливим завдяки проєкту «Право на сімʼю», який реалізується МБО «БФ «СОС Дитячі Містечка» Україна. Подія відбулася в рамках дводенного форуму «Всі діти — наші» — спільна відповідальність за майбутнє країни», розповів Національний директор МБО «БФ «СОС Дитячі Містечка» Україна Сергій Лукашов:

«У громадах Київської та Івано-Франківської областей МБО «БФ «СОС Дитячі Містечка» Україна ремонтують соціальні центри та покращують роботу соціальних працівників. Мета цих центрів — підтримувати сім’ї з дітьми, сім’ї переселенців, розвивати прийомні сім’ї, щоб жодна дитина не опинилася на вулиці чи в інтернаті. Це суть проєкту «Право на сімʼю» і нашої організації загалом».

У новому приміщенні Центру будуть надаватись такі соціальні послуги:

  • Інформування
  • Консультування
  • Посередництво (медіація)
  • Представництво інтересів
  • Соціальна профілактика
  • Соціальний супровід сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах; сімей, в яких виховуються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування
  • Кризове та екстрене втручання
  • Соціальна адаптація
  • Соціальна інтеграція та реінтеграція
  • Денний догляд дітей з інвалідністю
  • Соціально-психологічна реабілітація
  • Супровід під час інклюзивного навчання

Перераховані соціальні послуги надаються: особам і сім’ям із дітьми, сім’ям, які виховують дітей з інвалідністю, внутрішньо переміщеним особам, дитячим будинкам сімейного типу, прийомним сім’ям, сім’ям опікунів, піклувальникам, членам сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України, членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, ветеранам й ветеранкам війни, членам їх сімей, членам сімей осіб зниклих безвісти за особливих обставин, членам сімей осіб позбавлених особистої свободи внаслідок збройної агресії РФ проти України.

Важливим аспектом роботи Центру є підтримка психічного здоров’я населення та зниження загального рівня стресу і тривожності серед мешканців громади з метою набуття навичок стресостійкості, як комплексу особистісних якостей.

Директорка КНП «Центр соціальних служб» Жанна Пільганчук запросила мешканців громади звертатися до Центру при будь-яких проблемних ситуаціях.

«Соціальна служба — це не страшно, не соромно і це не каральний орган. Тут працюють фахівці, які вчасно прийдуть на допомогу та підтримають», — наголосила Жанна Пільганчук.

Роботу саме цього Центру можна буде використовувати для допомоги й прикладу іншим громадам. На цьому наголосила директорка Київського обласного центру соціальних служб Наталія Ібрагімова.

«Цей Центр — показник для інших громад, інших голів громад чи працівників соціальних служб. По-перше, розташування. Ми можемо використовувати роботу цього центру для допомоги іншим громадам. По-друге, працівники. До слова, ми, як обласний Центр соціальних служб, повинні, згідно з положенням, навчити і сертифікувати кожного працівника, який буде тут працювати», — зауважила Наталія Ібрагімова.

На відкритті Центру були присутні представники 8 громад Київської та Івано-Франківської областей. Участь у брифінгу для ЗМІ взяли також президент Національного університету «Києво-Могилянська Академія», міністр освіти і науки України у 2014-2016 роках Сергій Квіт та помічник почесного консула Республіки Албанія в Україні В’ячеслав Коростильов.

Сергій Квіт зауважив на важливості співпраці між громадами та «Києво-Могилянською Академією»:

«Ми відкрили спеціальний факультет, який орієнтується насамперед на співпраці з громадами. Це — «Школа професійної та неперервної освіти». Тобто ми потенційні партнери й Боярської громади, і будь-яких інших українських громад».

Тим часом у листопаді цього року керівники громад, які беруть участь у проєкті «Право на сімʼю», поїдуть у навчальну поїздку до Албанії, де отримають унікальний досвід.

«Албанія завжди буде з Україною і допомагатиме нашій країні», — наголосив В’ячеслав Коростильов. І зауважив: «Над відкриттям Центру соціальних служб у Боярці працюють небайдужі люди з очима, що блищать».

У рамках проєкту «Право на сімʼю», який реалізується МБО «БФ «СОС Дитячі Містечка» Україна, відкрили 5 центрів соціальних служб в Івано-Франківській та Київській областях, повідомила Антоніна Загроцька, Національна менеджерка проєкту «Право на сім’ю: усунення системних прогалин — підтримка реформ системи захисту дітей» МБО «БФ «СОС Дитячі Містечка» Україна.

Робота над відкриттям подібних центрів триває й надалі, адже на сьогодні дуже важливо допомагати громадам і дітям, які у них проживають.