fbpx

На Західній Україні розпочалися фокус-групи в рамках проєкту Право на сім’ю  

13 Жовтня 2022

Яка допомога потрібна вразливим родинам під час воєнного стану? Що знають в громадах про соціальні послуги і якими користуються? Відповіді на ці питання шукають експерти СОС Дитячі Містечка спільно з бенефіціарами та соціальними працівниками. Адже саме ці послуги – рятувальне коло, що збереже родину для дитини і надасть можливість обрати необхідний соціальний інструмент. Тому зараз в Івано-Франківській, Львівській, Закарпатській та Київській областях розпочалися фокус-групи, де учасники обмінюються думками під керівництвом досвідченого модератора.

Фокус-група — якісний метод дослідження, групове інтерв’ю, організоване у вигляді розмови кількох респондентів на задану інтерв’юером-модератором тему.

Дебютною стала Івано-Франківська громада. Там ми зібрали 14 респондентів з різних цільових аудиторій. Переселенці з окупованих територій та зон бойових дій, представники прийомних і багатодітних сімей, ДБСТ, одиноких матерів та сімей, котрі виховують дітей з інвалідністю. Говорили про те, з якими проблемами стикаються найчастіше, які соціальні послуги отримують на Івано-Франківщині, а яких бракує. Результати опитування будуть готові до кінця жовтня. Вони стануть основою для рекомендацій, які будуть використовуватися як у громадах, так і на загальнодержавному рівні для запровадження послуг і змін у законодавстві.

Окрім фокус-груп нами заплановані інтерв’ю із посадовцями та лідерами думок в цій цільовій аудиторії. Все, аби допомогти вразливим сім’ям подолати складні обставини, а громадам – створити умови для діти виховувалися у родинах замість інтернатів.

Офіс СОС Дитячі Містечка Україна в Івано-Франківську допомагає сім’ям ВПО, прийомним родинам та ДБСТ. Вони отримують соціальну, психологічну та гуманітарну підтримку. Із родинами й дітьми працюють соціальні педагоги, логопед і психолог. Надається допомога у вигляді продуктових та гігієнічних наборів, текстилю, посуду. Із травня офіс організації в Івано-Франківську надав допомогу понад 2000 бенефіціарам.