fbpx

Любові вистачить на всіх: 63-річний дідусь став опікуном для своїх 5-тьох онуків

23 Серпня 2023

Володимиру Тимофійовичу Науменку із Києва  – 63 роки. І нині має піклуватися про 6-х дітей доньки, яка померла. Жінки не стало торік, і тепер Володимир Тимофійович залишився для онуків єдиною близькою людиною. 

Старша, 19-річна Анастасія, вже живе окремо у Черкаській області. 18-річний Микола закінчив училище і теж хоче розпочати самостійне життя. А от молодшим – Валері, Сашку, Ніці та Володі все ще потрібно багато тепла, уваги та терпіння.

Забрати онуків до себе вдалося не одразу, бо треба було оформити документи. До того ж через війну заклад, де були дівчата, евакуювали до Німеччини. А наймолодшого Володю – відвезли з Ворзеля під Києвом до Чернівців.

«Радощам просто не було меж, коли я нарешті зміг їх забрати. Дівчат, – 9-річну Ніку та 10-річну Сашу, привезли з Німеччини. Але найбільше хвилювався тоді ще 6-річний Володя. Він казав мені – дідуню, я навіть спати не лягав, все думав коли ти прийдеш», – ділиться Володимир Тимофійович.

Така велика родина – потребує  неабиякої підтримки. Її дідусю та онукам надаємо, зокрема, і ми з нашим партнером проєкту #SOSДіти ВБО «Конвіктус Україна». Це і матеріальна допомога, і комплекс послуг: консультація соціального працівника, влаштування дітей до садочка та школи, тощо. Крім того, діти відвідували майстер-класи та творчі заняття, які проходи в «Конвіктус Україна».

«Нам допомагають продуктами, гігієнічними засобами. Подарували праску та плитку. Коли Володю не приймали в садок через відсутність щеплень – нам допомогли відновити та переслати ці документи», – розповів Володимир Тимофійович.

Дідусь зізнається, що часом із дітьми складно – кожен особистість і наполягає на своєму. А ще не минулося безслідно перебування в інтернатних закладах.

«У дитячому будинку вони звикли, що за ними прибирають, що можна не берегти речі. Але ж вдома все не так: розкидали – ніхто не прибере, щось зламали – іншого ніхто не дасть», – каже дідусь. 

А на запитання про потреби родини скромно відповідає, що у них все є: «У нас все добре, ніхто не голодний, всі діти одягнені та взуті, вчаться. Головне, щоб було здоров’я», – посміхається Володимир Тимофійович.

СОС Дитячі Mістечка — недержавна благодійна організація, що вже 20-й рік поспіль допомагає дітям-сиротам та сім’ям з дітьми, що опинилися у складних життєвих обставинах або мають ризик потрапити в цю категорію. За цей час понад 200 000 дітей та дорослих отримали підтримку від фонду в Україні.