fbpx

Команди Центру укріплення сім’ї СОС Дитячі Містечка Івано-Франківськ та проєкту “Право на сім’ю” презентували результати роботи колегам з міжнародного офісу

6 Серпня 2024
Команди Центру укріплення сім’ї СОС Дитячі Містечка Івано-Франківськ

22 липня до Центру укріплення сім’ї СОС Дитячі Містечка Івано-Франківська завітала іноземна делегація з підтримки та моніторингу. Серед представників команди PD EUCM IOR були:

  • Русудан Чхеідзе (Head of Programme SOS Children’s villages, International Office CEE/ME)
  • Рімвідас Аугутавічус (Programme Advisor Alternative Care and Family Strengthening)
  • Андро Дадіані (Programme advisor, programme CEE/CIS)

Делегація приїхала на Прикарпаття, щоб оцінити результати діяльності СОС Дитячі Містечка, обговорити потреби та майбутні плани. Гості познайомилися з колективом, роботою центру.

Учасники обговорення

Зустріч присвятили обговоренню пріоритетних завдань, стратегій розвитку поточних та майбутніх проєктів, актуальних потреб.

Керівниця Центру укріплення сім’ї в Івано-Франківську Алла Котляр розповіла, що на початку повномасштабного вторгнення, протягом 2022 року, в пріоритетах центру було забезпечення базових потреб сімей ВПО, як от відновлення документів, координування, фінансова і гуманітарна допомога.

“Сім’ї приїздили з однією валізою та пакетом документів. І навіть це не завжди мали. Тисячі переселенців опинялися на вокзалах, а далі — невідомість. Всіх потрібно було десь розмістити, хоча б тимчасово. І батьки, і діти спали в школах, спортзалах, садочках… Наша команда проводила екстрену оцінку потреб і робила все можливе, щоб полегшити їхнє критичне становище. До речі, ми одні з перших зустрічали людей, які евакуювалися з Азовсталі. Вони дуже виснажені були, уявіть: два місяці прожити під землею майже без їжі, води та світла. Тож працювати треба було максимально швидко й ефективно”, — пригадує Алла Котляр.

Вже навесні 2023 року, коли ситуація більш-менш стабілізувалася, спектр діяльності організації розширився. Тепер тут надають соціальну підтримку дітям усіх вразливих категорій, зокрема:

  • Дітям-сиротам;
  • Дітям, позбавлених батьківського піклування;
  • Діти, що живуть в складних життєвих обставинах;
  • Дітям з сімей військовослужбовців;
  • Дітям ВПО.

Серед послуг, які надає Центр укріплення сім’ї СОС Дитячі Містечка у Івано-Франківську є психологічна і логопедична допомога, адаптація, інтеграція, оздоровлення, відпочинок і гуманітарна допомога.

“Бувають випадки, коли сім’ї необхідні послуги, які ми не можемо надати, наприклад, юридичні чи медичні. При цьому, ми співпрацюємо з багатьма організаціями в області, тому є можливість перенаправляти. Координація теж дуже важлива, бо іноді люди просто не знають куди звертатися зі своєю проблемою”, — говорить фахівчиня з соціальної роботи Світлана Плахотя.

На сьогодні у межах програми стабілізації та укріплення сім’ї, під опікою центру перебувають 200 дітей, але до розважальних і розвивальних заходів організатори залучають значно більше малечі:

“Часто просимо, щоб команда СОС Дитячі Містечка Івано-Франківськ приїжджала в громади, бо вони вміють влаштувати справжнє свято: чи День Миколая, чи День захисту дітей, чи Великдень. Коли виїжджають, то там і 50, і 300 і 1000 дітей можуть бути. А головне, що немає розподілу, мовляв, ВПО і СЖО до нас, а всі решта — ні. Там різні діти є й мені здається, це правильно, що вони між собою спілкуються, гарно взаємодіють, соціалізуються”, — зазначає директор Івано-Франківського обласного центру соціальних служб Ростислав Микитюк, який завітав до Центру.

З родинами-бенефіціарами тут працюють ще комплексно, наприклад, поки син відвідує заняття з логопедом, мама може ходити до психолога чи на сеанси арт терапії. З огляду на вразливість, їх супроводжують від трьох до шести місяців, але соцпрацівники підтримують контакт з батьками та опікунами навіть після виходу з програми:

“Кожні два-три місяці я обдзвонюю сім’ї, просто щоб дізнатися, як у них справи. Якщо все гаразд, то це прекрасно, але якщо чую, що є проблеми, приміром, втрата роботи або дитина почала часто хворіти, кажу: “чекаємо вас знову в гості”. Люди знають, що за потреби до нас можна звернутися повторно, бо всяке в житті може бути”, — пояснює фахівець з соціальної роботи Катерина Бур’ян.

Національна менеджерка проєкту «Право на сім’ю» СОС Дитячі містечка Антоніна Загроцька зазначає, що крім безпосередньої підтримки сімей з дітьми, організація, у рамках реалізації проєкту “Право на сім‘ю” також створює у громадах соціальні центри, які зможуть діяти самостійно:

“Ми ремонтуємо та оснащуємо приміщення, надаємо реабілітаційне обладнання, офісну техніку, навчаємо фахівців соціальної роботи та галузевих менеджерів громад для забезпечення якісних та доступних соціальних послуг для населення громад. Також для перебійної роботи ми плануємо закуповувати обладнання, яке допоможе забезпечувати безперебійну роботу центрів. щоб знеструмлення не впливало на роботи центру”, — розповідає Антоніна Загроцька.

Після зустрічі в Івано-Франківську іноземні колеги відвідали Єдиний центр надання реабілітаційних та соціальних послуг у Коломиї, щоб особисто оглянути результати співпраці СОС Дитячі Містечка, у рамках проєкту “Право на сім‘ю”, та громади. Влітку у результаті діяльності проєкту у даному закладі встановили підйомну платформу, завдяки якій діти з інвалідністю можуть потрапити на всі поверхи центру, також було закуплене реабілітаційне обладнання.

Приїзд до Єдиного центр надання реабілітаційних та соціальних послуг міста Коломиї

“Раніше біля сходів був підіймач, але він був дуже незручний. Дітей на кріслах колісних підвозив тільки до другого поверху, а на третій поверх працівники заносили їх на руках. Зараз все набагато простіше: зайшли внизу — вийшли на третьому поверсі”, — каже міський голова Коломиї Богдан Станіславський.

Директорка Єдиного центру реабілітації та соцпослуг Ірина Трачук додає, що через співпрацю з СОС Дитячі Містечка їм вдалося провести ремонт, отримати сучасне обладнання в реабілітаційну кімнату, а також оснастити ігровий простір інтерактивною підлогою, яка реагує на жести дітей:

“Тепер ігровий простір слугує не лише для розваг, а й для навчання. Фахівці застосовують інтерактивну підлогу для вправ на моторику і логіку. Це всебічний розвиток в ігровій формі”, — говорить Ірина Трачук.
Інтерактивне навчання у Єдиному центрі надання реабілітаційних та соціальних послуг міста Коломиї

Наприкінці дня члени делегації поділилися враженнями від візиту. Керівниця програмного департаменту Міжнародного офісу СОС Дитячі Містечка Русудан Чхеідзе відзначила вдало налагоджену кооперацію між благодійно організацією, партнерами та місцевою владою — як в Івано-Франківську, так і в Коломиї:

“Ця взаємодія необхідна для формування якісного сервісу. СОС Дитячі Містечка працює над забезпеченням всебічних потреб дітей та сімей, тому було б нелегко задовольнити всі запити без злагодженої співпраці. Ці запити можна закрити, лише якщо поєднати досвід нашої організації, місцевої влади та інших неурядових партнерів”, — говорить Русудан Чхеідзе.
Русудан Чхеідзе та Алла Котляр

А регіональний радник з адвокації Андро Дадіані закцентував увагу на тому, що створення безпечного та інклюзивного середовища для дітей є надзвичайно важливим завданням:

Андро Дадіані
“Сервіси, які можуть надати широкий спектр послуг для населення, на мою думку, є найбільш затребуваними сервісами. Хотілося б, щоб таких ініціатив було більше по всій країні. Я вважаю, що Коломия є хорошим прикладом того, коли місцева влада не тільки впроваджує ці ініціативи, але й вбачає сенс у тому, щоб надалі розвивати соціальну підтримку для вразливих категорій населення”, — зазначає Андро Дадіані.
Андро Дадіані, Ірина Трачук, Рімвідас Аугутавічус, Алла Котляр, Русудан Чхеідзе, Антоніна Загроцька

Зустріч пройшла максимально відкрито та продуктивно. Нашим колегам з міжнародного офісу вдалося сформувати чітке уявлення про діяльність Центру укріплення сім’ї СОС Дитячі Містечка в Івано-Франківській області та ознайомитись із взаємодією Центру із грантовим проєктом “Право на сім‘ю”. Радник програми альтернативного піклування і зміцнення сім’ї Рімвідас Аугутавічус підкреслив, що комунікація з прикарпатськими колегами видалася дуже інформативною. Надалі ще буде більше проєктів та роботи усієї команди для розвитку  соціальної сфери країни.