fbpx

Історія Дар’ї з Херсону

Дар’я студентка та мама однорічної Емілії. До початку повномасштабної вторгнення проживала у Херсоні та вчилася у Херсонському державному університеті на логопеда.

Війна застала дівчину зненацька, на початок повномасштабного вторгнення Дар’я була вагітна, а у квітні вже в окупації народила дівчинку. До серпня місяця сім’я проживала у Херсоні, а вже наприкінці літа Дар’ї вдалося виїхати з чотирьох місячною Емілією евакуаційним автобусом до Запоріжжя. Дорога була тяжкою, пункти перепуску було важко пройти.

Після складної дороги, дівчина з донькою приблизно на тиждень лишилася перепочити у родичів у Запоріжжі. Після Запоріжжя сім’я відправилися у Чернівецьку область.

«Ми живемо у родичів, в селі за дванадцять кілометрів від Чернівців. Це досить поряд з містом і я маю можливість відвідувати простір СОС Дитячі Містечка. Мені подобається на новому місці, головне що тут безпечно»

– розповідає Дар’я

Перші пів року після евакуації, були дуже складними для родини. Привітні Чернівці та життя у новому, значно безпечнішому місці дівчину не радували. Вона не мала зв’язку з батьками та близькими, що лишилися у Херсоні, бо український зв’язок у місті відключили, а російські SIM-картки вони не купували.

«Це було просто жахливо, я не могла відійти від окупації, мабуть, пів року, я дуже переживала за батьків, з ними не було зв’язку. Я не можу передати словами як я прожила ці пів року»

– згадує дівчина

Відвідуючи Центр надання адміністративних послуг в новій громаді, Дар’я побачила оголошення з QR-кодом, код дівчина просканувала та потрапила на сторінку СОС Дитячі Містечка Чернівці і дізналася про нашу організацію та можливу допомогу.

Дар’я та Емілія отримали дитячого візочка, за фінансування Humanitarian Funding Pool, навесні родина отримала багатоцільову грошову допомогу та стали постійними відвідувачами нашого Дружнього до матері та дитини простору. А нещодавно маленька Емілія взяла участь у своєму першому конкурсі – «Повзункові Перегони», який проводився на базі нашого простору.

«Мені так у вас подобається, а команда взагалі – супер! Я отримала якісні соціальні послуги, допомогу та підтримку. Дякую Вам!»

– ділиться враженнями Дар’я

Плани на майбутнє

Дар’я розповідає, що хоче повернутися до Херсону. Також дівчина захоплюється грою на бандурі та планує складати іспит до магістратури, у чому ми щиро бажаємо їй успіху!

Через декілька днів після інтерв’ю відбувся підрив Каховської гідроелектростанції та руйнування дамби, що загрожує затопленням та наражає на небезпеку велику кількість цивільного населення. З рідними Дар’ї все добре