fbpx

Беруть кошти за пересилку і зникають: викрили шахрайство з гуманітарною допомогою

24 Березня 2023

Мільйони українців під час війни потребують підтримки. Багато з них — втратили житло, зіткнулися з бідністю та стали переселенцями. Саме на їхній довірі та складних обставинах зараз наживаються шахраї, видурюючи гроші за нібито пересилання гуманітарної допомоги. Небайдужі написали нам у соцмережі, що зловмисники прикриваються нашими матеріалами. 

Зокрема – забрендували і розмістили на своїй сторінці фото проєкту #SOSДіти, одним з партнерів якого є ГО із Запоріжжя –  “Українське жіноцтво”. На знімку – обігрівач, який нібито видав фонд “Сокіл” (насправді не маючи до нього жодного відношення). 

Ось так виглядає сторінка аферистів у соцмережах. На фото — продуктові набори та інша допомога, яку вони, нібито, надають людям. Якщо придивитися детальніше — можна помітити багато підозрілих моментів. Наприклад, на сторінці так званого “благодійного фонду” не вказаний номер телефону організації, немає юридичної адреси та власного сайту, а під постами закриті коментарі.

Ми вирішили самі поспілкуватися із шахраями і написали їм від імені багатодітної мами, якій потрібна гуманітарна допомога. 

І майже одразу — шахраї “розкрилися”. Вони пообіцяли надіслати допомогу поштою, але попросили спершу перерахувати їм гроші за доставку посилки. 

Аферисти запропонували нам оплатити доставку у розмірі 300 гривень, із них половину – авансом. Надіслати гуманітарну допомогу обіцяли тільки після оплати. І категорично відмовлялися надати адресу складу. Хоча жодна благодійна організація не приховує своє місцезнаходження. І тим паче — не бере гроші за посилки.

Тоді ми попросили у шахраїв документи, які підтверджують їх особу. І ось що нам надіслали. 

І ось тут — найцікавіше! Виявляється, людина, яка представилась менеджером благодійного фонду, вкрала ці документи в іншої людини!

Ми розшукали жінку, чиїми документами прикривалися шахраї. І ось що розповіла багатодітна мама з Чернівецької області. 

“Я виховую трьох дітей. Грошей катастрофічно не вистачає. В цей благодійний фонд звернулася по допомогу. Вони попросили, щоб я підтвердила, що я дійсно багатодітна мама, і надіслала їм свої документи. Так вони ними і заволоділи. Вони пообіцяли надіслати 50 кілограмів гуманітарної допомоги і попросили оплатити вартість посилки, а після цього скинути їм скріншот про оплату. І як тільки я це зробила — вони видалили нашу переписку і більше я не могла з ними зв’язатися,”

 – говорить Любов
Директорка громадської організації “Українське жіноцтво” Олена Набокова

Директорка громадської організації “Українське жіноцтво” Олена Набокова каже, що регулярно зустрічає попередження про аферистів:

“Я підписана на запорізькі телеграм-канали, де спілкуються переселенці. Там ми моніторимо потреби людей, щоб розуміти, яка саме допомога їм потрібна. І от в таких чатах внутрішньо переміщені особи вже не раз писали про те, що вони стали жертвами шахраїв. Схема — аналогічна. Аферисти виманюють гроші на оплату посилки, а допомогу звісно ж не надають”

Аферисти навмисно просять в людей небагато грошей — 150 або 100 гривень. Бо тоді жертва може не запідозрити, що її дурять. Суми невеликі, але заробітки в шахраїв  — колосальні. Бо навіть складно уявити, скільки людей вже стали жертвами цієї шахрайської схеми. І таких “благодійних” фондів як “Сокіл” — в Україні можуть бути сотні.

Наші юристи вже відреагували на інцидент і подали заяву до кіберполіції.

Програмна менеджерка СОС Дитячі Містечка Анна Холоденко

Шахраї будуть притягнуті до кримінальної відповідальності за незаконне використання наших фото та логотипу СОС Дитячі Містечка. Людей, яким ми надаємо допомогу або ж вони її потребують, дуже просимо бути пильними, щоб не натрапити на шахраїв. Зі свого боку також посилюємо контроль,”

розповіла програмна менеджерка СОС Дитячі Містечка Анна Холоденко

Ми хочемо укотре наголосити, що гуманітарна допомога надається БЕЗКОШТОВНО.

Відповідно до Закону України “Про гуманітарну допомогу”, гуманітарна допомога — це цільова, адресна безоплатна допомога в грошовій або натуральній формі, у вигляді безповоротної фінансової допомоги або добровільних пожертвувань.

Тому якщо у вас просять гроші за посилку або ще за якісь послуги — перед вами шахраї. Будьте уважні та у разі виникнення підозри – звертайтеся в правоохоронні органи.