fbpx

Як змінити якісно своє життя в складний для сім’ї період?

14 Липня 2022

Станом на 14 липня 2022 СОС Дитячі Містечка спільно з дев’ятьма партнерами в рамках Програми екстреного реагування “СОС Діти” допомагає дітям та їх сім’ям, що постраждали внаслідок військової агресії, майже на всій території України.

Знайомимо вас ближче з тими, хто допомагає забезпечити евакуацію, з розміщенням сімей, надавати психосоціальної підтримки, забезпечувати необхідними харчовими продуктами, непродовольчими товарами, медикаментами цільових груп у притулках, транзитних центрах, центрах тимчасового перебування.

Євгенія Кувшинова – виконавча директорка  ВБО «Конвіктус Україна» 

“Звернувшись по допомогу, можна змінити життя” – виконавча директорка  ВБО «Конвіктус Україна»  Євгенія Кувшинова про роботу проєкту #SOSДіти

Коли ваша організація розпочала співпрацю із СОС Дитячі Містечка?

Офіційно почали працювати з травня, але переговори про спільну діяльність заради підтримки жінок з дітьми вели ще у квітні. Говорили про роботу у двох районах Києва – Деснянському і Дніпровському. А потім розширили наші плани ще й на Васильківську територіальну громаду. 

Цей проєкт дуже важливий, адже з початком воєнних дій ми побачили, наскільки пріоритетною є потреба у тих послугах, які ми зараз впроваджуємо в рамках ”СОС Діти. Програма екстреної допомоги”.

Про які послуги наразі йдеться?

У першу чергу надаємо психологічну підтримку. В кожному районі працюють декілька психологів, які мають різний профіль, тому можуть консультувати за різними запитами. Психологи працюють з дітьми (арт-терапія, ігрова форма), жінками, надають сімейні консультації.   

Також в рамках проєкту ми забезпечуємо продуктами, гігієнічними наборами, нерецептурними медикаментами. Крім того, надаємо необхідний інвентар: електрочайники, обігрівачі, плитки. Адже багато внутрішньо переміщених осіб не мають найнеобхідніших речей. Зробити чаю чи закип’ятити воду для дитячого харчування є проблемою.

Розкажіть про проміжні результати роботи, що вже зроблено?

Від 16 травня по 11 липня (тобто майже за два місяці)  було надано 554 психологічні консультації, видано 249 продуктових та 234 гігієнічних наборів  та 33 набора медикаментів. Наша робота спрямована на підтримку сімей в цілому. Тому хочу сказати, що допомогу отримала 172 сім’я з дітьми, здебільшого це жінки з окупованих територій та зон, де ведуться бойові дії. Ми робимо первинну оцінку сімї, визначаємо потреби і намагаємося їх задовольнити. 

Наша робота не обмежується певною кількістю послуг. Ми маємо широку мережу партнерів і коли встановлюється певна потреба людини – ми намагаємося допомагати і далі, часом переадресовуючи бенефіціарів до інших проєктів. 

Чи були історії, що запам’яталися? 

Наприклад, історія Тетяни. Це молода, життєрадісна дівчина, котра залишилась сама в умовах війни. Приїхала до Києва зі сходу України. Батьків у неї немає. Ми познайомилися, коли вона була дуже пригнічена – майже не говорила з людьми. Наші спеціалісти побачили, що поступово, отримуючи психологічну підтримку, дівчина повертається до життя. Зараз нам приємно бачити, що Таня вже посміхається, будує плани на майбутнє. Вчиться кулінарній справі, продовжує заняття з психологом. 

Тож, бачимо що проєкт необхідний, він на часі та відповідає потребам. Хочемо розвивати співпрацю, маємо план робіт до кінця року і сподіваємося працювати і далі. 

А які маєте плани на майбутнє?

Із серпня впроваджуємо новий напрям спільної роботи. Будемо підтримувати жінок для початку самозайнятості, зокрема допомагатимемо з навчанням та інструментами для роботи. Хтось почне нову справу, а хтось продовжить свою. Обиратимемо тих, хто знаходиться у скрутному становищі та має високу мотивацію до навчання. Ми допоможемо жінкам стати більш фінансово незалежними і мати щасливе життя.